Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Δεκαεννέα χρόνια στο πηδάλιο της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών χάριτι Κυρίου

 
Του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου 

Βοηθού Επισκόπου Ι.Μ. Πατρών

Συμπληρώνονται δεκαεννιά χρόνια από την ενθρόνιση του σεπτού Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.  Δεκαεννιά χρόνια στο πηδάλιο της νοητής νηός. Δεκαεννιά χρόνια προσφοράς και υποδειγματικής διαποίμανσης.

Στην ομιλία της ενθρονίσεώς του ενώπιον κλήρου και λαού, με περισσή συγκίνηση και στοργή δεσμεύτηκε να υπηρετήσει λόγῳ και έργῳ τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, την Εκκλησία της Ελλάδος, το ποίμνιό της Εκκλησίας των Πατρών.

Μια υπόσχεση που δεν αθέτησε ούτε στιγμή στην πολύχρονη διαποιμαντική του πορεία.

Πολυδιάστατη η προσφορά του και η δράση του. Ο στοργικός πατήρ της των Πατρέων Εκκλησίας με αυτοθυσία και μη φειδόμενος κόπου και χρόνου ανταποκρίνεται επάξια στις πολύμορφες ανάγκες του γεωργίου του Θεού.

Ο ίδιος καθημερινά μεριμνά πρωτίστως για την πνευματική κατάρτιση και ενίσχυση του ορθοδόξου λαού, για την ενεργή και ουσιαστική παρουσία του στην μυστηριακή και λειτουργική ζωή, στην δοξολογία και τη λατρεία.

Ως προεστός της Ευχαριστιακής συνάξεως, ως άοκνος εργάτης του Ευαγγελίου και με επίγνωση της αποστολής του προΐσταται καθημερινά σε πλείστες όσες Ιερές Ακολουθίες αποτελώντας το πρότυπο της εν Χριστώ ζωής.

Μάχεται καθημερινά για την ενότητα της πίστης και για την διαφύλαξη των δογμάτων της, για όσα η μια Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία των Ορθοδόξων πρεσβεύουσα δογματίζει, μηδέν προσθέτοντας, μηδέν αφαιρώντας, μηδέν μεταβάλλοντας, μήτε των δογμάτων, μήτε των παραδόσεων, αλλά παραμένοντας πιστός σε αυτά με φόβο Θεού και αγαθή συνείδηση διδάσκοντας και κηρύττοντας.

Με τα κηρύγματά του εμφυτεύει με απλό και κατανοητό τρόπο τον λόγο του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων και προφυλάσσει από τον κίνδυνο της κακοδοξίας.

Σε μια εποχή εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη, σε μια εποχή σύγχυσης και αβεβαιότητας, σε μια εποχή αποϊεροποιήσεως ο σεπτός Ποιμενάρχης μας λειτουργεί ως υπέρμαχος της αρετής, ορθοτόμος της αληθείας και πρότυπο ζωής, παλεύει με πλησμονή αγάπης για την κατά Χριστόν αύξησιν του ποιμνίου απαλλαγμένου των οθνείων προς την Ορθόδοξη πραγματικότητα στοιχείων.

Αγωνίζεται για την προαγωγή των καλώς νοουμένων συμφερόντων του ανθρώπου ως φορέας της ελληνορθοδοξίας, προάγοντας την αληθινή εικόνα της εκκλησίας μη ορρωδώντας μπροστά στις προσπάθειες φίμωσης, απαξίωσης και απώθησης της εκκλησίας στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής αλλά διακηρύσσοντας με σθένος και παρρησία την αλήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύει τα στοιχεία εκείνα της παράδοσης, θρησκευτικής και εθνικής, τα οποία θα αποτελέσουν την στέρεη βάση για την διατήρηση της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας, για τον αυτοπροσδιορισμό και τη δράση μας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, για την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ συντηρητισμού και προόδου, και για την δυνατότητα διάκρισης του προοδευτισμού από την ισοπέδωση.

Με την ανάδειξη της ιστορίας, των μαρτύρων και ηρώων, των ηθών και των εθίμων και με την μέριμνα για την επίρρωση της εθνικής συνείδησης και την ανασκευή των ιστορικών ανακριβειών και σφαλμάτων, με τα πνευματικά ερεθίσματα που παρέχει συντελεί στην Παιδεία του Πατραϊκού λαού και παρέχει ισχυρά ερείσματα για το βίο τους.

Ως στοργικός πατέρας βέβαια ο Μητροπολίτης μας δεν παρέχει μόνο πνευματική στήριξη αλλά και υλική και ψυχολογική. Στηρίζει καθημερινά τους ενδεείς και εμπεριστάτους αδελφούς μας και όποιον έχει ανάγκη.

Με δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς διακρίσεις ανακουφίζει, παραμυθεί, δίνει ελπίδα. Η αξία και η αναγνώριση του έργου του πιστοποιούνται άλλωστε από την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του λαού που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα.

Δεκαεννιά χρόνια αρχιερατικής διακονίας. Δεκαεννιά χρόνια αγαπητικής πορείας και προσφοράς. Είθε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να ενδυναμώνει πάντοτε το έργο του και να τον αξιώσει να συμπληρώσει πολλές δεκαετίες γονίμου και καλλικάρπου ποιμαντορίας προς δόξαν Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...