Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή της Ιεράς Μονής Άτρου [εικόνες]


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαιότερη Ιερά Μονή της Άτρου στον Πόρο της Κεφαλονιάς.

Η Ιερά Μονή  ευρίσκεται στην περιοχή  Ελειού Πρόνων της κωμοπόλεως,  Πόρου .

Η ανέγερση της πραγματοποιήθηκε τον 8ο αιώνα. Εντός του Καθολικού φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Άτρου.

Την παραμονή της εορτής 7-9-2018 ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός και Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  μας  κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών   Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Μελχισεδέκ  Γαλάνη της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Άτρου Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Ζωγράφου, του αρχιμ. Κυπριανού Βουτσινά, του ιερέως Βασιλείου Παυλάτου, του Διακόνου Βασιλείου Ζήση και του Διακόνου Κωνσταντίνου Ζαπάντη και πλήθους ευσεβών χριστιανών οι οποίοι προσήλθαν στην Ιερά Μονή από νωρίς για να συμμετάσχουν και προσευχηθούν στην Ιερά Ακολουθία αλλά και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης της Άτρου.


Στον Εσπερινό προσήλθαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Νήσου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,  ωμίλησε για το νόημα της Θεομητορικής Εορτής και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίο και επέλεξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δεχθή μέσα της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ο οποίος ήλθε στον κόσμο για την σωτηρία όλων μας.

Αυτό και μόνο το γεγονός μας συνδέει ιδιαίτερα με το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία εγέννησε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, και προς την οποία οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Στον Εσπερινό το αναλόγιο πλαισίωσαν  Ιεροψάλτες από την Πάτρα ο κ. Παναγιώτης Τζαβαλάς Δάσκαλος ειδικής αγωγής, την Αθήνα ο κ. Εμμανουήλ  και ο κ. Ηλίας Γεωργάτος Λογιστής από την Νήσο μας οι οποίοι έτερψαν την ακοή μας.

Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής 8-9-2018  προεξήρχε και ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών αρχιμ. Μελχισεδέκ Γαλάνης με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Άτρου αρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφου, αρχιμ. Νεκταρίου Καβίδα και του αρχιμ. Σαμουήλ Κασίμου ο οποίος φιλοτέχνησε και το Αριστουργηματικό Κόλλυβο προς Τιμήν και Δόξα της Υπερευλογημένης Ενδόξου  Θεοτόκου το οποίο έφερε και την Σεβάσμια Μορφή της, καθώς επίσης δεόμενη και την μορφή του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Άτρου Ιερομονάχου Κλήμεντος Φωκά για την συμπλήρωση των  εκατό χρόνων από την κοίμηση του, ο Ηγούμενος αρχιμ. Μελχισεδέκ  με την ευγλωττία του, στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας, το μεγάλο γεγονός της παρουσίας της στον κόσμο η οποία θα έφερνε στον κόσμο ενσαρκωμένο τον Υιό και Λόγο του αληθινού Θεού, τον οποίο πιστεύουμε.

Στην Θεία Λειτουργία το αναλόγιο πλαισίωσαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες της εξαιρετικής χορωδίας Αργοστολίου οι οποίοι με την τιμητική παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Πριν της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου αρχιμ. Δανιήλ, ευχαρίστησε θερμά όλο τον κλήρο και τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας  καθώς επίσης και τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας συνεχάρη όλους τους ευγενείς κυρίους και κυρίες εθελοντές  για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως που τίμησαν με την παρουσία τους τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής .

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας στο Αλώνι και το Πηγάδι της Ιεράς Μονής , όπου συμμετείχαν και συνόδευαν την πομπή, Ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και ευσεβείς προσκυνητές που μετέφερε την Εικόνα της Παναγίας.

Τέλος τελέστηκε Κτητορικό Μνημόσυνο Υπέρ Μακαρίας Μνήμης και Αιωνίου Αναπαύσεως των Κτητόρων της Ιεράς Μονής. καθώς επίσης και του μακαριστού Γέροντος Κλήμη Ηγουμένου της Ιεράς Μονής για την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την κοίμηση του.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...